ANA DE LIMA

Ana de Lima je španska ilustratorka in umetnica. Diplomirala je iz modnega oblikovanja in zaključila študij ilustracije na Bau School v Barceloni in na Saint Martin School of Arts v Londonu. Že več kot 9 let dela za mnoge mednarodne modne znamke. Njeno umetniško delo je bilo razstavljeno v več galerijah v Španiji in Nemčiji. Pred kratkim je izdala otroško knjigo in pobarvanko za odrasle. Njena strast do umetnosti jo je pripeljala do raziskovanja različnih tehnik ilustracije – digitalne in kolaža.

ANA MARAŽ

Ana Maraž je leta 2011 diplomirala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani na oddelku za likovno pedagogiko pri profesorju Zdenku Huzjanu in dr. Beatriz Tomšič Čerkez. Deluje na področju ilustracije, slikarstva in oblikovanja ter vodi likovne delavnice za otroke in odrasle. Za svoja dela je prejela več nagrad in priznanj, najpomembnejše Priznanje Hinka Smrekarja na Enajstem bienalu slovenske ilustracije. Njena dela so bila objavljena v publikacijah v Sloveniji, Avstraliji, ZDA in na Japonskem, razstavlja doma in v tujini. Je članica Zveze društev Slovenskih Likovnih umetnikov (ZDSLU), Društva likovnikov severne primorske (DLUSP) in je vključena v Sekcijo ilustratorjev. Kot samozaposlena v kulturi živi in ustvarja v Vipavi.

ANDREINA GRASSO

Andreina Grasso je urugvajska oblikovalka in izdelovalka kolažev. Lani je diplomirala iz oblikovanja, izražanje preko kolaža pa je zanjo že od nekdaj pomemben del življenja in dela. Ljubi barve, te so pri njenem delu prav toliko pomembne kot druga orodja, ročna ali digitalna, ki jih uporablja pri izdelavi kolaža. Uživa pri kombiniranju tradicionalnega oblikovanja, namenjenega trženju, z umetniškim kolaž oblikovanjem. Ta je tudi njen zaščitni znak.

ANIKA DZIEWIOR PAVLIN

Anika je poljska video monterka, ki živi in dela v Sloveniji. Diplomirala je iz političnega novinarstva na Jagiellonian University v Krakovu. Trenutno je zaposlena v oglaševanju – ukvarja se z montažo in animacijo reklam.

ARICOLLAGE

Od leta 2010 dalje je na vizualnem področju sodelovala z revijami, kot sta Letras Libres in Tierra Adentro, založniškimi hišami, kot so Paraiso Perdido in Fondo Editorial Tierra Adento, ter z elektronskimi kolaž – art revijami po vsem svetu. Pred kratkim je oblikovala naslovnice knjig Apocrifa. Libro Negro in Apocrifa. Libro Blanco mehiškega pisatelja Rafaela Villegasa in Arquitectura del fracas pisateljice Georgine Cebey. Razstavljala je v mestih Guanajuato, Leon, Cuernavaca, Mexico City, Pachuca, Barcelona in Norwich (VB). Leta 2016 je sodelovala z Adidas Originals ob ponovnem začetku prodaje superg Gazelle v mestu Mexico City. Sodeluje z glasbeniki, kot sta Illias Asterion (Mehika), Herbsun (Nemčija), leta 2017 pa je umetniško oblikovala album Liquid Mountain skupine Swing Atoms (Mehika). Leta 2017 dlje je na tržnici San Genaro gourmet market in v hostlu Gael izdelala kolaže velikega formata in delala na projektu We Are Todos (Mexico City).

EVA MLINAR

Eva Mlinar je zaključila študij umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti in študij vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. S svojim delom se je predstavila na številnih razstavah doma in v tujini, med drugim na 12. slovenskem bienalu ilustracije, razstavi Groteska našega časa v Umetnostni galeriji Maribor ter na mednarodni razstavi grafike v CKM Art Gallery v Istanbulu. Od leta 2011 snuje likovno podobo za knjige Knjižnice Mestnega gledališča ljubljanskega, od lani pa skupaj z oblikovalko Hano Jesih prevzema oblikovanje publikacij in plakatov za Slovensko Kinoteko. Skupaj sta izdali tudi avtorsko knjigo kolažnih ilustracij IMPRESIJE: Ljubljana/Istanbul (2018), ki je rezultat njune enoletne likovne korespondence.

FITA COLA

Fitacola collage sta Graça in Carlos Quitério. Leta 2005 sta na faksu skupaj začela ustvarjati kolaže, pri katerih sta uporabljala lepilni trak, ki se mu v portugalčini reče fita-cola. Njuni delovni pripomočki prihajajo z bolšjih trgov, second hand trgovin, od prijateljev in družine. Ljubita ustvarjanje kolažev, rezanje, mešanje in leplenje starih in novih referenc iz ranovrstnih slik in papirjev. Delo z vsemi temi viri in informacijami, ustvarjanje neke vrste estetskega smisla iz naključnih delčkov papirja, ali pa skupaj – pripovedovanje nove zgodbe – vse to ju navdušuje.

FRANK MOTH

Frank Moth je bil rojen v Atenah, marca 2014. Obstaja kot umetnik in kot alias dveh oseb, ki se skrivata za njim. O njem je bilo objavljenih več člankov v medijih, tudi v Huffington Postu US, Buzzfeedu in na MTV Greece. Njegova dela so razstavljena po vsem svetu v mnogih galerijah. Njegovo delo lahko vidite na zidu Standfordske univerze in v sobah hotela Bullitt Hotel v Belfastu na Irskem. Leta 2017 je bil Frank Moth uradno uvrščen med umetnike v knjižnici State Library of Victoria v Melbournu. Njegovo delo Victoria je del knjižnične stalne zbirke, saj je zasedlo drugo mesto na oblikovalskem tekmovanju Library’s & Redbubble’s, naslovljenem CreateArtHistory.

HANA JESIH

Hana Jesih je oblikovalka vizualnih komunikacij in ilustratorka, ki je magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Zaposlena je pri Narodnem gledališču v Mariboru kot oblikovalka - kreativni vodja. Oblikuje tudi časopis Kinotečnik, revijo Ekran in druge publikacije za Slovensko kinoteko. V samozaložbi je izdala knjigo umetnika z naslovom Impresije (Ljubljana/Istanbul), kjer gre za kolažno korespondenco dveh vizualnih umetnic, Hane Jesih in Eve Mlinar. Deluje na področju grafičnega oblikovanja (oblikovanje spletne strani za Planico), oblikovanja knjig in publikacij (Katalog slovenskega animiranega filma 2014-2018), na področju ilustracije (Priročnik Vključevanje v slovensko družbo; Oblikovanje napisov, animacije za film Pot v Raj).

HELLENA PALLARES

Helena je španska ilustratorka, ki trenutno dela in živi v Parizu. Diplomirala je iz likovne umetnosti in grafičnega oblikovanja, od leta 2014 deluje kot samozaposlena ilustratorka. Njena dela so bila objavljena v mednarodnih revijah in medijih ter razstavljena v galerijah, umetniških trgovinah in na umetniških sejmih po vsej Evropi.

JESSICA ORECK

Jessica Oreck ustvarja projekte preko različnih medijev, v katerih želi ponovno navdihniti občutek čudenja vsakdanjemu svetu. Ustvarila je štiri igrane filme o etnobiologiji – o načinu interakcije kultur z naravo – ki so bili prikazani po vsem svetu. Prav tako ustvarja s papirnato animacijo in ustvarja izobraževalne vsebine za TED in druga spletna omrežja. Kolaž je vstopil v Jessicino delo že več kot deset let nazaj, od začetka leta 2016 dalje pa redno ustvarja umetniška dela za še ne zaključen epistolarni cikel umetniških del »From Where I Am« (Iz koder prihajam).

JONATHAN TEGELAARS

Jonathan Tegelaars, rojen 15. novembra 1988 v Firencah, je mlajši od dveh bratov, čigar oče je Nizozemec, mama pa Francozinja. Šolal se je v École Française de Florence (Francoska šola v Firencah) in v gimnaziji Machiavelli-Capponi. Na Libera Accademia delle Belle Arti di Firenze (Laba) je vpisal triletni študij oblikovanja in kasneje dve leti študiral slikanje in fotografijo, a slednjega študija ni zaključil. Živi v Firencah, kjer ustvarja v svojem studiu na Vii dell'Ardiglione.

JULIE MARCHAD

Julie Marchad je rojena v Parizu leta 1980, kjer je opravila celotno obvezno in univerzitetno šolanje. Potem, ko je leta 2004 na École supérieure d'arts Rueil-Malmaison prejela DNAP (nacionalno diplomo iz likovne umetnosti), se je ustalila v Barceloni, kjer še danes živi in ustvarja.

JULIEN MOULIN

Julien Moulin že preko 20 let zaseda mesto umetniškega direktorja. Karierno pot je začel v oblikovalskem podjetju v Parizu, ko je diplomiral iz grafičnega oblikovanja na École Estienne. Pozneje je kot samostojni oblikovalec delal na daljavo iz Azije, Združenih držav in Evrope. Sodeloval je z mednarodnimi skupinami oblikovalcev in razvijalcev na projektih, vezanih na medmrežje in tisk.

LUISA UND EVA

Luisa Stömer in Eva Wünsch sta ilustratorki in grafični oblikovalki iz južne Nemčije. Spoznali sta se na faksu in postali prijateljici ter začeli skupaj ustvarjati. Odkrili sta, kako produktivno je lahko delo, če sta duši in uma povezana. Njuna posrečena kombinacija in osebno zanimanje za vlogo ženske v socialnem življenju sta vodili v objavo knjige o ženskem ciklu, ki je prestavljala njuno skupno diplomsko delo in zaključek študija. Eva in Luisa sta knjigo Ebbe & Blut ustvarjali skoraj 10 mesecev. Izdana je bila v Münchner Ratgeber Verlag „Gräfe & Unzer. Knjiga je prejela nemško oblikovalsko nagrado 2018.

MANICA K. MUSIL

Sprva je želela študirati klavir, potem pa dokaj hitro obrnila svoje zanimanje v drugo polje umetniškega izražanja – v arhitekturo. Njen izjemen dosežek sta osvojeni zlati medalji, ki ju je podelila 3x3, The Magazine of Contemporary Illustration (International No.13 Picture Book Show) v New Yorku, ZDA, za njeni deli Stan the Elephant in Three Kitten and a Dragon. Njena knjiga The Naughty Pigs se je leta 2017 na Kitajskem uvrstila na spisek “Najboljših knjig v Jiangsu provinci”. Istega leta je bila Manica del žirije na tekmovanju Hakka Picture Book Competition v Shenzenu na Kitajskem. Njene knjige so vedno bolj razširjene po celem svetu: na Kitajskem, v Pakistanu, Turčiji, Španiji in drugih špansko govorečih državah, Švici, Braziliji, kmalu pa tudi v Indiji.

MARIA ELISA QUIARO

Za Mario Eliso Quiaro je življenje dobesedno kolaž. Vsestranska medijska umetnica, rojena v Venezueli, prihaja iz družine, v kateri se prepletajo mnoge kulturne korenine. Živela je tudi v Združenih državah in Veliki Britaniji, trenutno pa biva v Nemčiji. Po diplomi iz grafičnega oblikovanja je študirala tudi novinarstvo in umetnost v Združenem kraljestvu. Maria Elisa se izraža preko kolaža, pa tudi preko asemblaž, keramike in slikanja. Že od leta 2015 ima kolaž v njenem življenju posebno mesto, njena dela pa so bila objavljena v knjigah in revijah v Avstraliji, ZDA, Španiji, Italiji in Angliji, kjer je tudi razstavljala.

MARINA MARKOVIC

Marina Markovic preko svojega dela in z uporabo različnih medijev (video, preformans, kiparjenje, različne principe ročnih domačih obrti, kolaž, itn.) raziskuje socialne pritiske na ženska telesa, ki so v želji po seganju/doseganju/približevanju socialno zgrajenemu lepotnem idealu na dnevni ravni predmet bolečih ritualov in »trpinčenja«.

MARUŠA RAČIČ

Maruša Račič (Ljubljana, 1988) je grafična oblikovalka, po diplomi na ljubljanski Naravoslovnotehniški fakulteti (smer grafična in medijska tehnika) je doštudirala grafično oblikovanje še v Pragi (Teesside University – Prague College: BA Graphic Design). Njen zaključni študijski projekt, avtorska knjiga umetnika My dear Omi!, je prejela mednarodno nagrado Art Books Wanted, ki jo podeljuje praška založba Lidu Edition. Od leta 2015 kot samozaposlena v kulturi deluje na področju grafičnega oblikovanja, ilustracije in fotografije. Živi in ustvarja razpeta med Ljubljano in Krasom.

MARUŠA ŠTIBELJ

Maruša Štibelj (1986) je diplomirala iz likovne pedagogike (Sporočilnost barve v filmu) na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. Svoje kolaže je razstavljala na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Nekaj najnovejših razstav je bilo postavljenih v Galeriji Prica (Samobor, Italija), Galeriji Trat (Trst, Italija), na Collagistas Festival 2017 (Milano, Italija), na Sketching connections (Zagreb, Hrvaška), v Galeriji Zveze društev Slovenskih Likovnih umetnikov (Ljubljana, Slovenija), v Palazzo Gopcevich (Trst, Italija), v Gallerie im Schloss (Špital, Avstrija), idr.

MAŠA GALA

Maša Gala je zaključila je študij slikarstva, novih medijev in grafike na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani, kjer je leta 2010 prejela študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo. Študijsko se je na področju avtorske fotografije izpopolnjevala na Akademiji za umetnost, arhitekturo in oblikovanje v Pragi, na Češkem. Poleg samostojne prakse od leta 2010 deluje tudi v umetniški skupini 3kolektiv. Od leta 2005 razstavlja v Sloveniji in v tujini (Nizozemska, Francija, Italija, Švica, Bolgarija, Češka) na različnih samostojnih in skupinskih razstavah. V svoji umetniški praksi prepleta več medijev kot so slikarstvo, fotografija, instalacija in grafika.

MIRANDA RUMINA

Miranda Rumina je mednarodno uveljavljena multimedijska umetnica, ki živi in dela v Londonu, Sloveniji in Aurovillu, Indija. Od leta 1990 ustvarja v raznovrstnih medijih: slikarstvo, kiparstvo, instalacija, video, digitalna umetnost, fotografija, dizajn, literatura. Izpeljala je prek 170 samostojnih razstav, skupinskih projektov in multimedijskih predstavitev, mnoge v pomembnih institucijah, med katerimi so Cankarjev dom, Narodni muzej Slovenije, Ljubljanski grad, Stari grad Celje, Mestna hiša Konstanz (Nemčija), Moderna galerija Luleå (Švedska), 5th Base Gallery (London); Tibetanski paviljon, Pitanga, Kalakendra in Art & Soul (Auroville, Indija); Salwa Zeidan Gallery (Abu Dhabi), IPI (Manama, Bahrain), Svet Evrope (Strassbourg), Odbor regij (Bruselj).

SILVIO SEVERINO

Silvio Severino, poznan tudi pod imenom LooP_Conspiracy, je sodobni fotograf, kolaž in gif umetnik. Silvia zanima raziskovanje širokega nabora sodobnih vprašanj preko kolažne in gif animacije. Zase pravi, da je v zavidljivi poziciji, ki mu omogoča, da te tehnologije uporabi za razširitev svojega dela. Išče nove vrednote, nove vizualne jezike, ki mu bodo omogočili združevanje fotografije, kolaža in animacije v nove formate.

STEPHEN TIERNEY

Stephen Tierney je odrasel v obalnem predmestju Sydneya v Avstraliji. Najstniška leta je preživel na surfu in rolki, v devetdesetih je bil profesionalni rolkar. Leta 1996 je diplomiral iz oblikovanja in ilustracije na Sydney Graphics College. Danes je vsestranski medijski umetnik, dela predvsem s tehniko papirnatega kolaža in s tehniko assemblaž. Na njegovo umetniško delo močno vplivajo socialna in politična vprašanja, vera ter stereotipi in definicije, povezani z identiteto in spolom.